Skip to main content

Sant Miquel del Fai

Sant Miquel del Fai és un dels més antics centres turístics del país. En aquest cas, tota la part que dóna a la cinglera de Bertí pertany al municipi de Sant Quirze Safaja.

Ubicat sobre la vall del Tenes, el seu encant voreja bona part dels cingles de Bertí per la part de ponent. El monestir és el primer edifici al creuar l'abrupte cinglera per l'anomenat pas de la foradada. L'església de Sant Miquel, una bonica capella construida al segle X es troba endinsada dins una balma. La segueixen un petit museu i una sala d'audiovisuals. Més endevant hi trobarem la primera cova, poc abans de l'enorme salt d'aigua del riu Tenes. Seguint per l'itinerari s'arriba a l'ermita de Sant Martí construida al segle IX. Finalment s'arriba a la cova de "les tosques".

Després del camí de baixada per la muntanya i de creuar la porta d'entrada, el primer espai on arriba el visitant és la Plaça de l'Abadia. La seva arquitectura encaixa amb la muntanya que li fa de paret de suport. Al seu costat hi ha un rierol de petits llacs que reben l'aigua freda del desgel i les pluges que es filtren lentament per la roca.

Gotic català a Sant Miquel del FaiDavant de la plaça s'alça la Casa del Priorat. Es tracta d'una de les construccions més ben conservades i més representatives de l'estil gòtic català. Va acollir la casa del prior i les dependències dels monjos en l'època en què el monestir de Sant Miquel del Fai va viure el seu màxim esplendor. Més endavant va ser una fonda que rebia els viatgers que passaven per la contrada.

Esglesia de Sant MiquelDes de la Terrassa mirador gaudireu d'una vista molt bonica de la Vall del Tenes cap a les viles veïnes de Bigues i Riells. Seguint pel passadís de pedra que fou també corredor del claustre, trobareu l'Església de Sant Miquel. Aquesta bonica capella data del segle X i és l'única església romànica construïda sota d'una balma. Es creu que abans de la construcció romànica que ha arribat fins als nostres dies, aquest petit espai era ja usat com a lloc de culte, primer acollint ritus pagans i després adoptat per l'Església per a les seves celebracions religioses.

Un cop hagueu sortit del passadís arribareu a una altra plaça força gran. Allà es troba la Sala de l'audiovisual. Entreu-hi i asseieu-vos en una de les cadires. I disposeu-vos a gaudir d'un audiovisual que explica tota la història i les llegendes de Sant Miquel del Fai. El vídeo recull imatges molt impressionants de les cascades d'aigua en els moments de grans pluges, dels detalls de l'art i l'arquitectura que hi ha al Fai, dels animals grans i petits que hi habiten i de la variada vegetació que s'hi pot trobar.

Al costat de la Sala de l'audiovisual, hi ha el Museu: un petit espai on es mostren les múltiples troballes de fòssils que indiquen que Sant Miquel del Fai ja era una zona habitada en l'era neolítica. També hi podreu veure algunes parts dels antics capitells de l'església.

Sant Miquel del FaiAbans de seguir pel camí que duu a la cascada, trobareu unes escales que baixen per la muntanya. Si us desvieu cap avall, arribareu fins a la Cova de Sant Miquel. La seva entrada mig amagada a la roca porta cap a un passadís interior. Allà les parets regalimen aigua constantment i per la seva acció sobre la roca s'han format estalactites i estalagmites i petits estanys. La cova fou descoberta el 1836 i està habilitada per tal que tothom la pugui visitar.

Pujant les escales i de nou al camí principal, trobareu la Plaça del Repòs. Un espai de silenci i pau, on podreu fer-vos una fotografia al costat de l'escultura de l'escriptor Josep Pla, que assegut al banc de pedra, contempla el paisatge que tant va inspirar-lo en moltes de les seves narracions.

LLac de les MongesAvançant pel camí s'arriba al misteriós Llac de les Monges. En aquest cas, l'aigua estancada ha format un petit llac que queda amagat sota la roca. Si us hi fixeu bé, veureu els petits peixos que hi neden tranquil·lament. El camí que segueix es converteix en un passadís interior de la muntanya, que us porta a passar per darrera de l'espectacular Salt d'aigua del riu Tenes. Molta aigua i molta humitat per refrescar-vos força. L'aigua segueix cap al riu que s'obre pas per la vall en direcció a Bigues i Riells.

Després del salt d'aigua, passareu per l'arc que era una altra porta d'entrada en l'època d'esplendor del monestir. En aquest punt, comença el Camí de l'Ermita. Aquest camí segueix per l'altra vessant de la vall del Tenes. Pocs metres més enllà el camí es desvia per una banda cap a baix dirigint-se cap a la zona de pícnic i el parc infantil. Allà podreu fer un mos i els més petits podran jugar una bona estona. Si us hi fixeu bé, podreu veure uns panells solars al seu costat. I és que la instal·lació del pícnic compta amb un sistema d'energia solar que li subministra l'electricitat necessària per al seu funcionament.

Ermita de Sant MartíPer altra banda, el camí segueix cap a l'ermita de Sant Martí. L'ermita s'aixeca sola enmig d'una àmplia esplanada. Està acabada de restaurar i han estat reproduïdes les pintures romàniques que cobrien les parets de l'absis. L'ermita de Sant Martí és una bonica mostra de les capelles romàniques de muntanya i data del segle X. De fet, va ser l'església principal de la contrada abans que es construís el monestir entorn de l'església de Sant Miquel. Tots els pagesos i masovers de la zona hi celebraven les seves cerimònies religioses.


Cova de les Tosques Sant Miquel del FaiEl recorregut acaba a la Cova de les Tosques. Baixant per passadissos estrets i provistos de casc, els visitants més valents podran endinsar-se per les entranyes de la formació rocosa. És un dels llocs més enigmàtics i misteriosos de Sant Miquel del Fai.
Aquests són alguns dels principals punts d'interès del recorregut de la visita, però veniu i passegeu-vos-hi, veureu que sempre hi ha quelcom més per descobrir i activitats per a gaudir al màxim d'aquest paratge natural.

 

tel. (+34) 938 658 008