Skip to main content

Sant Quirze Safaja

Població 2009
645
Alçada
627 m
Gentilici
santquirzencs
Superfície
25.57 Km2
Capital
Sant Quirze Safaja
Partit judicial
Granollers
Comarca
Moianès
Territori
Barcelona
Àmbit territorial
Barcelona
Ubicació orogràfica
Interior
Règim especial de muntanya

Sant Quirze Safaja, és el poble situat més al sud del Moianès. El terme municipal fa poc més de 25 km2, que s’estenen enmig d’una zona muntanyosa envoltada de boscos de pi, roures, alzines i vegetació de ribera. Travessen el terme diversos torrents i rierols i també el riu Tenes. Al sud-est trobem els Cingles de Bertí que van patir un desastrós incendi forestal l’any 1994.

La natura és doncs, el principal patrimoni del poble. Passejant pels nombrosos corriols i dreceres que encara uneixen les cases de pagès, trobarem fonts, baumes, gorgs, conreus, etc., recorreguts plàcids per a gaudir de la fauna i la flora del Moianès.

El nucli del poble volta l’església parroquial, situada al casc antic, al capdamunt d’un espadat anomenat "La Molla". La resta d’habitatges estan repartits per la vall que forma el riu Tenes i en diferents urbanitzacions. És un poble tranquil, sec i fresc, on encara es pot gaudir de la típica gastronomia dels pobles de mitja muntanya. La Missa del gall, l’aplec de Pasqua, la diada dels patrons i la Festa Major d’estiu són els actes més tradicionals.

Els quatre elements de la natura s’uneixen a Sant Quirze Safaja per crear un espectacular paisatge: l’aigua que esculpeix formes capricioses a les roques; la terra que dóna vida a una vegetació salvatge; l’aire fresc que tallà l’alè; i el foc, que va donar calor als nostres avantpassats prehistòrics.